Lars-Göran Blank.jpg

2014

Lars-Göran Blank går ur tiden

Den 1 mars går Julas grundare Lars-Göran Blank ur tiden efter en tids sjukdom. Genom sin entreprenörsanda och djärvhet satte han sin tydliga prägel på Julaandan och det Jula som finns idag. Lars-Göran blev 75 år.

Lars-Göran föddes den 3 augusti 1938 i Hjo vid Vättern. Han växte upp som enda barn i ett stort hus tillsammans med föräldrarna Gunborg och Göran Blank och morföräldrarna. I ungdomen var Lars-Göran en fram-stående tävlingsseglare (Snipe). Han var även något av en äventyrare och bland an-nat gick han till sjöss i slutet av 1950-talet. Han mönstrade på i Göteborg och började arbeta som motorman och svarvare åt Svenska Amerikalinjen på båtarna M/S Stegeholm och M/S Stureholm.

Efter tiden till sjöss återvände Lars-Göran till Hjo där han gifte sig med Irene och de båda fick familjens tre barn. I Hjo byggde Lars-Göran även ett eget hus. När Lars-Göran fick nytt jobb som verkmästare flyttade hela familjen till Larv på Varaslätten. Här växte längtan efter att skapa något eget fram. Efter en tid hyrde Lars-Göran mark och det första företaget som startades hette Roos & Co. Efter hand bytte företaget namn till Tranesläpet och en industri växte fram på gården Tranekullen. Där tillverkades bland annat släpkärror, båtkärror och hästsläp. Som mest sysselsatte verksamheten 40 medarbetare. Tranesläpet drogs dock med lönsamhetsproblem och till slut togs verksamheten över av en annan entreprenör.

Ur förlusten av Tranesläpet växte en ny verksamhet fram på gården Jultorp, även den belägen i Larv socken. Där startades en ny verkstadsindustri och företaget fick namnet Jula Industri, efter gården.

Resten är, som det heter, historia…

Lars-Goran_Blank