Per-Eric F

1992

Per-Eric Frost

Per-Eric började på Jula i slutet av februari 1992, och hade inte i sina vildaste drömmar kunnat föreställa sig vilken resa det skulle bli under hans 23 år på Jula. Läs om hans tid på företaget nedan.

Jag kände Lars-Göran och Karl-Johan sedan tidigare från en del järnvarumässor. Efter några månader på den nya tjänsten hade jag ansvaret för personal, kundtjänst och lite annat. Vi hade uppmärksammat Clas Ohlsons succé i Gallerian och de gav mig uppdraget att hitta ett liknande läge för Jula i Stockholms City. Sagt och gjort, efter några månader öppnade Jula varuhus nummer två i hörnet av Drottninggatan och Vattugatan. En lokal på tre(!) plan, inlastning, lager och butik på totalt 620 kvadratmeter. Långt ifrån ultimata förutsättningar, men allt stort har ju även en blygsam början. Så var även fortsättningen med en försiktig expansion med Malmö Mobilia som varuhus nummer tre.

Västerås som Julavaruhuset nummer fyra år 1996 förtjänar ett eget kapitel. Lars-Göran hade tröttnat på Skara kommuns defensiva behandling av Julas vädjan om mark för expansion. Karl-Johan hade en idé om att vi skulle titta på Bultens före detta lager i Hallstahammar. Efter några turer så blev det en fastighet på Erikslund i Västerås som vi köpte och byggde ut, och som blev varuhus nummer fyra. Andra hyresgäster i fastigheter var XL, Storköp (som direkt blev Mälardalens största matbutik) och Team Sportia. Det blev en succé för alla och ett stort lyft såväl för Jula som det nybildade fastighetsbolaget Julonen som det hette då. Julonen (som sedan utvecklades till G&K Blanks Fastigheter) köpte till mer mark och utvecklade ytterligare två fastigheter med hyresgäster. Jula har i högsta grad medverkat till att Erikslund är det största handelsområdet i Mälardalen idag.

Varuhusexpansionen fortsatte i allt högre takt under 2000-talet med som mest 7-8 nya varuhus årligen. Från att i den tidiga expansionen fått tjata sig till bra lägen så blev plötsligt förhållandena annorlunda. Jula var etablerat som ett starkt varumärke och en given aktör på alla externa handelsplatser. Julas citybutik på Drottninggatan stängdes och flyttade till Arninge Centrum år 2000 i samma veva som varuhuset i Kungens Kurva öppnade. Jula var på kartan på allvar i huvudstaden där senare fler varhus kom att etableras. Idag har vi åtta stycken.

Jula hade stora framgångar i Sverige och det var sedan länge känt att våra huvudkonkurrenter Clas Ohlson och Biltema gjorde det bra i Norge sedan mer än 10 år tillbaka. Beslut om expansion och etablering i Norge togs och vi startade upp år 2008 med ett inhyrt kontor med två platser på Lörenskog. Jag anställde Per Jacobsen som VD och en sekreterare. Det var starten på något som kan liknas vid en saga. Trots krångliga etableringsbestämmelser, men med god hjälp, fick Jula raskt igång ett antal varuhus på de bästa handelsplatserna och succén i Norge var given. Vid etablering och besiktning av handelsplatser i Norge så var Julaplanet på Hovby ovärderligt för att kunna jobba snabbt och effektivt. Jag hann skriva kontrakt på 33 varuhus i Norge innan jag gick i pension.

År 2009 hade Jula växt så stort att jag inte hade möjlighet att både vara personalchef och etableringschef. Det föll sig naturligt att jag fortsatte som etableringschef. Nästa stora grej var etablering i Polen, som var ganska mycket annorlunda än Norge i många avseenden. Förberedelserna var mycket mer omfattande med ett helt främmande språk och kultur. Jula Poland etablerade ganska snart 10-tal varuhus där bland annat Inter IKEA tillhandahöll några av lokalerna.

Ingen har haft ett roligare jobb än jag. En stor del av livet, men så jäkla kul. Det jag är mest nöjd med under min tid på Jula är att jag har fått jobba nära ägare som alltid har gett snabba beslut och att ha anställt flera personer som idag sitter i Julas ledning. Självklart är jag även glad över att ha fått förtroendet att få etablera fler än 80 varuhus i tre länder.

Karl-Johan säger:

Jag hade ett mycket bra och viktigt samarbete med Per-Eric. Vi besökte samtliga nyetableringar från och med 1992 tillsammans innan jag signerade kontrakt. Många resor blev det under den tiden, men de har varit viktiga även för fastighetsbolagets utveckling som vi jobbade med tillsammans under många år.

Per-Eric oh Karl-Johaninvigning_Szczecin