Julahuset 1985

1985

Första varuhuset öppnades i Skara

Fokus i det nya bolaget låg på postorderförsäljning. Företaget införde en mycket aggressiv prissättning och kunderna handlade inte bara via postorder utan de flockades även till Jultorp. Kundtrycket blev efter hand så stort att familjen Blank kände att de behövde hitta en ny bra plats att bedriva både postorder- och butiksförsäljning på.

Initialt tittade man på den närmsta tätorten, Vara, men valet föll ändå på Skara. Karl-Johan hade gått på Katedralskolan i Skara och var imponerad av den handelsverksamhet som låg vid Skaraborgs mest trafikerade korsning, Vilan-korsningen vid E20 och väg 49. Familjen köpte loss en tomt precis vid korsningen och det första Julavaruhuset öppnades. Då hade Jula 10 anställda och en omsättning på cirka 10 miljoner kronor.

Till en början var det starkt fokus på postorderhantering även i det nya varuhuset. ”Man kan säga att det var ett plocklager där även kunder kunde komma in och handla”, säger Karl-Johan. I samma fastighet fanns, förutom varuhus och lager, även Julas huvudkontor.

Invigningsannons 1985